Affärsresa

En affärsresa är synonymt med tjänsteresa. Det är en resa som en anställd gör i arbetet, på uppdrag av den organisation eller det företag personen är anställd av. Transportsätten kan variera. Ofta brukar dock företaget eller organisationen vara så pass angelägna att få ut den anställde i fält, så att de är beredda på att betala en tämligen dyr resa. En affärsresa kan ta olika lång tid i anspråk. När man är ute på en affärsresa betalas personens omkostnader i regel av företaget eller organisationen. Det finns flera olika skatteregler som styr tjänsteresor.

Exempelvis betalar man ingen skatt för biljetter och hotell. Om man kör med egen bil får man dra av kostnaden med 18 kr/mil. Kostnaden för parkeringsavgift betalas också tillbaka. Vidare ingår ett så kallat traktamente. Det innebär att exempelvis restaurangmåltider under affärsresan är skattefria. Man kan även få ersättningen för övernattning om avståndet mellan där man arbetar och hemmet överstiger fem mil, samt om man inte är hemma före 19.00. För övernattning gäller 200 kronor.

Det finns dock en del krångliga regler om hur traktamentet ska minskas då en måltid betalas av någon annan än den person som är ute på tjänsteresa. Eftersom detta är svårt att kontrollera fuskas det rätt mycket med det. Alla måltider är dock inte inkluderade i detta. Hotellfrukost och flygmåltider, anses under en affärsresa, inte vara en löneförmån. De flesta resebolag hjälper de företag eller organisationer som vill sända ut en eller flera personer på en affärsresa.

Detta för att affärsresan ska flyta på så smidigt som möjligt. Innan man bestämmer sig för ett resebolag som man vill anlita kan det vara bra att jämföra mellan olika bolag. I ett affärsrese-paket brukar flyg och eventuell hyrbil ingå. Priserna inkluderar ofta skatter, avgifter och arvode. Resebolagens service beträffande affärsresor är i regel mycket bättre än om man åker som privatperson. Sedan ska man också vara medveten om att en bra affärsresa är en kombination av kostnadseffektivitet men också miljötänkande. Att noga planera vad affärsresan syftar till kan sänka kostnaderna avsevärt.

Samtidigt ska man se till att försöka att göra affärsresan så angenäm, för personen eller gruppen, som möjligt. Det kan ofta vara en stor uppoffring att vara bort från hemmet och familjen. Att under en affärsresa erbjuda lite förmåner är ett bra sätt att förvissa sig om att personen eller personerna känner sig värdefulla inom företaget eller organisationen.