Seminarier utomlands

Att förlägga seminarier utomlands kan vara en god idé om man vill öka inspirationen och kreativiteten hos de anställda inom ett företag eller organisation. Särskilt lyckat kan detta bli om seminariet är förlagt till en plats som är av särskild betydelse för företaget eller organisationen. Ofta väljer man att åka till en plats där det är möjligt att förena nytta med nöje. Det kan vara exempelvis skidåkning, golf eller varför inte en soliga och varm plats med badmöjligheter. När man bestämmer att ett seminarium ska äga rum utomlands bör man dock höra efter med de medverkande. Ofta innebär en längre resa vissa svårigheter, i synnerhet om man har familj eller små barn att ta hand om. Det krävs också lite mer förarbete för att få allt att klaffa.

De flesta resebolag är mycket behjälpliga då de skräddarsyr resor för företag eller organisationer. Ett seminarium kan vara sammansatt internt, men också utifrån. För att hitta intressant seminarier kan man leta bland olika intresseorganisationer eller lobbygrupper. Det finns också flera konsultföretag som sätter samman seminarier. Om man kontakter de som håller i ett seminarium kan de säkert hjälpa till med att ordna med kost och logi för seminariedeltagarna. Men det finns flera andra saker att tänka på. Först och främst är det bra att veta var seminariedeltagarna kommer att bo i förhållande till var seminariet hålls. Kanske måste man boka en buss som tar seminariedeltagarna till seminariet. En annan sak, som man ofta glömmer när seminarier hålls utomlands, är vilket språk som kommer att användas under seminariet.

Medverkar man som de enda svenska representanterna på ett seminarium i exempelvis Spanien bör man följaktligen försäkra sig om att seminariet hålls på Engelska. Sedan bör man också kontrollera huruvida ett svenskt pass räcker för att ta sig in i landet, eller om man behöver några andra resehandlingar. Man bör också på förhand utvärdera vad man behöver ha med sig för saker till seminariet. Det kan till exempel vara tekniska hjälpmedel, såsom datorer. Är det ett stort seminarium som ska hållas kan man med fördel försöka ta del av vilka andra företag eller organisationer som kommer att vara representerade.

Detta kan vara ett bra sätt att inleda givande samarbeten i framtiden. Då seminarier utomlands lätt blir kostsamma för företaget eller organisationen ska dessa naturligtvis noga förberedas och utvärderas. I en utvärdering bör man dock inte enbart fokusera på vad seminariet har gett rent kunskapsmässigt, men också hur det påverkat gruppdynamiken i företaget eller organisationen.